Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Täältä tulee Kankurikisällit!

Kankurikisällit siirtää ja uudistaa käsityöperinnettä

Kankurikisällit on Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston kärkihanke, jonka päätavoitteena on siirtää perinteistä käsityöosaamista sukupolvelta toiselle. Hanketta hallinnoi Järvilakeuden kansalaisopisto, jonka alueella (Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi) on todella rikas käsityöperinne erityisesti kudonnassa. Kaksivuotisen hankkeen aikana mm. lisätään ylisukupolvista toimintaa, jaetaan tietoa ja taitoa, järjestetään kädentaitotapahtumia ja leirejä sekä ideoidaan opiston kudontatiloille uudenlaista käyttöä. Hankekoordinaattorina toimii Eija Partanen.

Keväällä 2022 Kankurikisällit-hanke järjestää koko perheen käsityölauantaiden sarjan: 9.4. kokoonnutaan Kauhavalla, 23.4. Ylihärmässä ja 7.5. Alahärmässä. Käsityölauantai on mainio tilaisuus yhteiseen harrastukseen vaikka lapsenlapsen kanssa. Päivän aikana tutustutaan erilaisiin käsityötekniikoihin ja valmistetaan pieniä leluja, koruja ja sisustusesineitä.

Eija Partanen

Kankurikisällit-hanke oli mukana myös koululaisten talviloman päiväleireillä Alahärmässä, Evijärvellä ja Lappajärvellä, joissa valmistettiin yhteisöllinen neulahuovutustyö.

”Kankurikisällit-hankkeen kantavana teemana on kaikenlaisen yhteistyön rakentaminen”, sanoo Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto. ”Hanke selvittää yhteistyön mahdollisuuksia paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa ja luo mahdollisuuksia myös taiteidenvälisyydelle.” Kankurikisällit-hanke tekee jo nyt tiivistä yhteistyötä mm. Härmänmaan 4H-yhdistyksen Juurille-hankkeen sekä Aijjoos-toiminnan kanssa.

Kesällä 2022 Kankurikisällit järjestää Lasten käsityöleirin Kleemolan kylätalolla Kauhavalla. Leirin teemoina ovat kierrätys, luonto ja kotiseudun perinnekulttuuri. Mukana apuopettajina on iäkkäitä käsityötaitajia. Tulossa on myös Ylihärmään Kiistolan kudontatilaan kaksi viikon kestävää aikuisille suunnattua Kudonnan kesäkoulua, jossa kudontaa jo enemmän taitavat voivat päivittää omaa osaamistaan. Kudonnan kesäkoulu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Lankavan kanssa ja sitä opettaa tekstiilitaiteilija Henna Mantere.

Kankurikisällit-hankekoordinaattori Eija Partasen haaveena on toteuttaa näyttävä julkinen tekstiilitaideteos, jonka tekemiseen eri-ikäiset ihmiset voisivat hankkeen aikana osallistua. ”Teos olisi kunnianosoitus menneiden aikojen eteville kankureille päivitettynä tähän päivään. Pienestä siemenestä kasvaa suuri alku hyvin hoidettuna.”

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top