Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Hoivakodin väki tekstiilitaiteilijoina

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää säännöllisesti taidetuokioita Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven alueen hoivayksiköissä Opetushallituksen opintosetelirahoituksella. Tavoitteena on mahdollistaa taide-elämyksiä myös heille, joille opiston normaaliin kurssitoimintaan osallistuminen ei ole mahdollista. Hoivakotien taidetuokioiden tavoitteena on myös tuoda lisää virikkeitä arkeen ja antaa ikäihmisille kokemus omasta aktiivisesta toimijuudesta.

Ylihärmän alueen hoivakodeissa Sointulassa, Mäki-Kevarissa ja Artturintuvalla toteutettiin syksyn 2022 aikana yhteisiä taidetekstiilejä Eija Partasen johdolla.


Tekniikkana taidetekstiileissä käytetiin matonkuteiden pujottelua liukuesteverkkoon joko koukkuneulalla tai sormin pujottelemalla. Osallistujat pitivät työskentelyä mieluisana: teoksessa sai käyttää haluamiaan värejä ja pujottelukin oli vapaamuotoista.

”Kokosin jokaisen yksikön töistä seinätekstiilin, joihin ompelin pohjan vanhasta käsinkudotusta pöytäliinasta. Kehykseen käytin vinokanttia ja lisäsin koneen kirjontamalleista sopivan kuvion. Lehtikuvioita lisäsin applikoimalla ja yhteen työhön lisäsin myös nappeja”, Eija kertoo.

Valmiit työt kuvastavat elettyä elämää. Matonkudepujottelu symboloi räsymattoja, joita varmaan jokaisen osallistujan lapsuudenkodissa on ollut. Teoksen pohjana käytetty käsin kudottu pöytäliina on alueen käsityöperinteen vahvoja tunnusmerkkejä. Työhön applikoidut lehdet kuvaavat vuodenaikojen vaihtelua ja sitä, kuinka aika kuluu.

Teokset on luovutettu jokaiseen yksikköön muistoksi yhteisestä tekemisestä.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top