Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

UMAKOssa opitaan suomea

Uuden maahanmuuttajien koulutusmallin eli UMAKOn keskeisenä sisältönä ovat luku- ja kirjoitustaidon ja suomen kielen opinnot.

UMAKO tuo suomen opiskelun luku- ja kirjoitustaidottomien ulottuville. Rahoitus saadaan kokonaan valtiolta eli Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Koulutus koskee kuitenkin vain niitä maahanmuuttajia, jotka ovat olleet Suomessa korkeintaan 3 vuotta ja joilla on voimassa oleva kotoutumissuunnitelma. Koulutus on osallistujille maksutonta.

Järvilakeuden kansalaisopistossa UMAKO-ryhmiä on syksystä 2018 lähtien opettanut lappajärveläinen Tarleena Lehtiniemi. Tarleenan mukaan aikuisten opettaminen on erityisen palkitsevaa, koska he ovat todella motivoituneita ja haluavat oppia. Opetuksessa auttaa paljon se, että Tarleena puhuu itse arabiaa. Erityisesti luku- ja kirjoitustaidottomille opiskelijoille on suuri etu, että opettaja puhuu heidän omaa äidinkieltään.

Suomea toisena kielenä opetetaan Järvilakeuden kansalaisopistossa kahdessa eri tasoryhmässä, mutta ryhmien sisälläkin on suurta hajontaa kielitaidossa. Opiskelijat ovat jo pitempään asuneet Suomessa ja heillä on kaikilla turvapaikka. Opiskelijoita on kuudesta eri kansallisuudesta: Eritreasta, Keniasta, Somaliasta, Irakista, Afganistanista ja Venäjältä. Koska moni opiskelijoista ei osaa lukea omaa äidinkieltään eikä ryhmällä ole yhteistä kieltä, opetuksen avuksi tarvitaan paljon kuvia, eleitä ja ilmeitä. Ryhmissä on hyvä henki, vaikka pieniä yhteentörmäyksiä toki välillä sattuu eri kulttuuritaustoista ja uskonnoista johtuen. Opiskelu on hidasta, mutta etenee koko ajan. Tärkeintä ei ole vauhti, vaan se että ihmiset oikeasti oppivat.

Kurssilla tehdään paljon yhteistyötä sosiaalityön, TE-toimiston ja maahanmuuttokoordinaattorin kanssa. Tarleena ja ryhmän avustaja Juha Kipinoinen puhuvat opiskelijoille aina selkokieltä, ja Tarleenan mukaan moni opiskelija osaa virastossakin itse hoitaa asiansa, kunhan hitaaseen ja selkeään puheeseen kiinnitetään tarpeeksi huomiota viranomaisten taholta.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top