Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

”Sain lisämotivaatiota liikuttaa ihmisiä” – liikunnanopettaja Tarja Fagerholm Erasmus+ -opintomatkalla Berliinissä

Liikunnanopettajamme Tarja Fagerholm oli Erasmus+ -opintomatkalla Berliinissä lokakuussa 2023. Opintomatka suuntautui sikäläiselle  kansalaisopistolle (Volkshochschule), kaupungin uimahalleille sekä yksityiselle Pilates-studiolle.

”Tutkiessani Saksan kaupunkien tarjontaa ja liikenneyhteyksiä, totesin Berliinin sopivaksi omien kurssieni paikaksi. Halusin tutustua paikalliseen kansalaisopistoon oltuani yli parikymmentä vuotta opettajana Järvilakeuden kansalaisopistossa. Ohjaan esimerkiksi  allasjumppaa, joten halusin tutustua kaupungin valikoimaan ja saada vinkkejä omaan työhöni. Ohjaan myös pilatesta, joka on lähtöisin Saksasta. Minulla oli yhteyksiä  pilates-ohjaajaan ja hän otti minut vastaan job shadowingin merkeissä eli pääsin seuraamaan toisen opettajan työtä.

Viikko oli antoisa, mahtava ja haastava. Antoisa siksi, että Berliini on kansainvälinen miljoonakaupunki historioineen. Mahtava siksi, että liikunta yhdistää ja innoittaa väkeä maailmalla terveyttä ylläpitäen. Haastava siksi, että etsiessäni liikuntakohteeni itse, huomasin matkojen vievän aikaa  sekä kielen haasteet (englanti ja saksa)  vaativat keskittymistä ja energiaa.

Opintomatkan aikana sain syventävää tietoutta omille kursseilleni. Sain lisää motivaatiota liikuttaa ihmisiä. Opin myös kriittisyyttä omaa tekemistapaani kohtaan: voisinko parantaa laatua  entisestään.

Saksalainen kohteliaisuus, avuliaisuus ja säntillisyys sopivat minulle suomalaiselle. Majapaikassa (hostelli)  ja kaupungilla kansainvälisyys on näkyvää monine kulttuureineen. Myös paikallisessa kansalaisopistossa on opettajia Brasiliaa ja Venezuelaa myöten.

Vesijumppa-allas berliinissä

Omilla kursseillani olen jo päässyt hyödyntämään opintomatkan oppeja: uusia liikkeitä vesijumpassa, turvallisuuteen ja hygieniaan tarkempi huomio (sandaalit), pilates-harjoittelussa kriittisempää ja tarkempaa ohjausta, koska ryhmä on iso ja kehot ja vaivat ovat  erilaisia. Franklin-metodin kurssilla palloliikkeitä kohdennan ”mieli-liike”-metodilla. Kuntoloikka-hankkeen ansiosta pallot ovat jo käytössä muutenkin.

 Itseluottamus kasvaa matkoilla! Olin vuonna 2016 Espanjassa viikon Pilates-kurssilla irlantilaisen ohjaajan studiossa. Sen jälkeen olen ohjannut pilateksen alkeita, ja lajin suosio kasvaa koko ajan Suomessakin.

Tutustuin pääasiassa yhteen Berliinin kahdestatoista opistoista, Mitte Berliniin vanhoine rakennuksineen. Minulle esiteltiin keramiikkaluokkaa, korupajaa, liikuntasaleja ja tavallisia luokkahuoneita. Heillä oli vielä käytössä painettu kurssiopas kuten meilläkin: ikääntyvillä ei kaikille ole nettiä käytössä.

 Viikko on lyhyt aika toimia ja myös viikonloppu meni liikunnan parissa. Tosin joskus joku kurssi peruuntui joko ohjaajan sairastumisen tai muun syyn vuoksi esim. uimahallilla oli huoltokatko. Opistollakin oli taukoja joissain kursseilla ja se sattui juuri viikolleni. Sattui ja tapahtui!

Uudet tuulet virkistää kehoa ja mieltä! Kotiin pääsee aina ja kotona saa aina olla.”

Teksti ja kuvat: Tarja Fagerholm

Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top