Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Opistolla vahva yhteistyörooli maahanmuuttajien kotouttamisessa

Jyonis, Hasan ja Husein siivoavat jo tottuneesti huvipuisto PowerParkissa ja Park Hotel Härmä -hotellissa siniset työntekijän takit yllään.
– Veljekset ovat ylittäneet meidän odotukset kirkkaasti. He ovat ahkeria työntekijöitä, kertoo Powerparkin rekrytoinnista vastaava Pia Sissala.

Se, että syksyllä 2021 maahan tulleet 18–21-vuotiaat somaliveljekset työllistyivät kesäksi PowerParkiin ei ollut itsestäänselvyys, vaan monen maahanmuuttajatyötä tekevän tahon yhteistyön tulos.
– Paljon näkymätöntä hyvää työtä tehdään taustalla, toteaa Kauhavan kaupungin Menestystä kansainväliseen rekrytointiin -hankkeen projektipäällikkö Tuomas Männistö.

Veljekset työllistyövät PowerParkiin

Järvilakeuden kansalaisopisto on järjestänyt maahanmuuttajien uuden koulutusmallin (UMAKO) mukaista suomen alkeiden opetusta vuodesta 2018 lähtien. Veljesten vanhemmat ovat suorittaneet kotoutumiskoulutuksen Järvilakeuden kansalaisopistossa. Suomi toisena kielenä -opettaja Tarleena Lehtiniemen osaamista hyödynnetään myös Kauhavan kaupungin maahanmuuttajaneuvonnassa ostopalveluna. Kansalaisopisto tekee pyynnöstä mm. perheenyhdistämishakemuksia, kuten kävi myös tämän perheen kohdalla, sillä ensin Suomeen tulivat vanhemmat.

Veljesten kotikunta on Kauhava, mutta he haluavat suorittaa suomalaisen peruskoulun, minkä takia he opiskelevat Etelä-Pohjanmaan opistossa Ilmajoella.
– Veljekset ovat valloittaneet positiivisuudellaan nykyisen oppilaitoksensa Etelä-Pohjanmaan opiston henkilökunnan, PowerParkin ja meidät. Maahanmuuttajien kanssa työskennellessä silmä harjaantuu näkemään, kuka voisi työllistyä ja mihin, Lehtiniemi kertoo. – Kun teimme heille alkuhaastatteluja, he ilmoittivat heti haluavansa työllistyä esimerkiksi siivojiksi. Kauhavalla on huipputyyppejä töissä maahanmuuttajien parissa. Kansalaisopisto tekee paljon yhteistyötä sosiaalityön ja maahanmuuttokoordinaattoreiden kanssa. Kotoutuminen Suomeen on niin paljon muutakin kuin kielen opiskelua, toteaa Lehtiniemi.

Jyonis , Hasan ja Husein jatkavat seuraavaan kohteeseen PowerParkin siivouspalvelujen esihenkilön Amra Vranan opastuksessa.
– Vaikka yhteistä kieltä ei vielä täysin ole, he oppivat nopeasti katsomalla ja tekemällä ja ohjaavat toinen toisiaan. Heidän positiivisuutensa valloittaa ja itsekin tulee hyvälle tuulelle, kun tekee töitä heidän kanssaan, Vrana sanoo.
– Tämä on meille tosi tärkeää, sillä tämä on meidän ensimmäinen työpaikka, veljekset toteavat tyytyväisinä.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top