Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Toukokuun kuukauden kurssilainen: Viktoria Sukhovienko

Viktoria Sukhovienko Ukrainasta on Järvilakeuden kansalaisopiston toukokuun kuukauden kurssilainen.

Viktoria saapui Suomeen noin kuukausi sitten ja on opiskellut suomen kieltä kansalaisopiston kurssilla Alahärmässä kolmisen viikkoa. Kurssi kokoontuu Erustuvalla MLL:n tiloissa. Monilla kurssilaisista on lapsia, joten heille tila soveltuu hyvin, koska siellä leluja ja tekemistä ja lapset voi ottaa kurssille mukaan.

”MLL:n tila on mielenkiintoinen ja kaunis paikka. Lapset viihtyvät täällä hyvin, kun täällä on paljon leikkikaluja. Ukrainassa ei juurikaan ole tällaisia yhteisiä tiloja”, Viktoria kertoo englanniksi.

Viktoria Sukhovienko on toukokuun kuukauden kurssilainen. Kuvassa mukana myös muita suomea opiskelevia ukrainalaisia.
Viktoria istumassa keskellä. Kuvassa myös muita suomen kurssilaisia.

”Kotona Ukrainassa harrastan maalaamista, muotokuvien piirtämistä ja musiikin kuuntelua. Lapsena soitin myös pianoa. Suomessa harrastuksiani ovat kävelyllä käynti, metsäretkeily ja suomen opiskelu, Viktoria kertoo. ”Englantia opiskelin jo lapsena ja jatkoin kieliopintoja yliopistossa. Ukrainassa moni ei osaa puhua hyvin englantia. Koulussa opiskellaan erityisesti saksaa, mutta myös ranskaa ja espanjaa.”

Kysymykseen, millaista suomen opiskelu on ollut, Viktoria heläyttää tarttuvan naurun. ”Tuntuu, kuin olisimme pieniä lapsia – niin alkeista lähdetään. Toivottavasti opimme nopeasti! Suomi on tosi vaikea kieli, ja ukrainalaisen korvaan se kuulostaa siansaksalta. Toivon kovasti, että kieli muuttuisi helposti ymmärrettävämmäksi, kun sen kuuntelemiseen tottuu.” Viktoria on juuri työllistynyt koululle ukrainalaisten lasten tulkiksi. ”Toivon, että muutkin ukrainalaiset työllistyisivät ja saisivat muuta ajateltavaa. Mutta nyt ensin keskitymme suomalaisen kulttuurin ja kielen opintoihin.”

Suomen opetusta ukrainalaisille

Järvilakeuden kansalaisopisto käynnisti huhtikuussa suomen opetuksen ryhmiä ukrainalaisille Alahärmässä, Evijärvellä, Kauhavalla ja Ylihärmässä. Ryhmiä on suunnitteilla perustaa myös Lappajärvelle ja Kortesjärvelle. Opiskelu on maksutonta ja kansalaisopisto toteuttaa sen hyväntekeväisyytenä. Härmien ryhmiä opettaa Aino Nieminen-Holkkola ja Evijärven ja Kauhavan ryhmiä opettavat Kristina Davydova ja Maksim Rybalka. Ryhmiin on saatu mukaan myös vapaaehtoisia lastenhoitajia, joista on suuri apu.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top