Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Pellavan historiaa, tuotantoa, taitoa, luovuutta ja verkostoja – Erasmus+ -opintomatkalla Flanderissa ja Normandiassa

Järvilakeuden kansalaisopiston Erasmus+ -akkreditointi mahdollistaa henkilökunnan ja kurssilaisten osallistumisen kursseille Euroopan unionin alueella. 

Noin 80% maailmassa käytettävästä kuitupellavasta viljellään Belgian ja Ranskan pohjoisosissa. Rikas pellavakulttuuri on jatkunut alueilla katkeamattomana satojen, ehkä jo tuhansien vuosien ajan. Eropean Textile Network (Euroopan tekstiiliverkosto) järjesti jäsenmatkan pellavan ytimeen, Flanderin ja Normandian seuduille 28.5.-1.6.2024. Kudonnan opettaja Henna Mantere osallistui matkalle Erasmus+ liikkuvuusohjelman kautta.

Kutomisessa ja tekstiileissä yleensäkin on maailmanlaajuisesti paljon yhteistä. Mutta myös paljon alueellisia erityispiirteitä. Esimerkiksi keskiaikaiset, seinän kokoiset kuvakudokset ovat kohdealueiden vavahduttavia mestarisaavutuksia.

Tekstiiliala oli tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan ytimessä 1800-luvulla, kun kehrääminen ja kudonta teollistui. Perusperiaatteet ja fyysinen materiaali ovat säilyneet melko samoina, mutta tuotannossa riittää edelleen kehitettävää. Erityisesti ekologisuus ja kannattavuus vaativat huomiota. Teknologisesta edistyksestä huolimatta, näppituntuma on edelleen ohittamattoman tärkeä indikaattori.

Vierailimme kahdessa kutomossa B&T Textilia ja Deltracon, jotka kumpikin käyttävät pellavaa, ja muita luonnonkuituja upeissa kankaissaan. B&T tekstilian inspiraatiokirjasto ja näyttelytila. Deltaconin yksi erikoisuus ovat nyörit ja nauhat, joita yhtiö valmistaa ”vanhasta muistista”.

Tekstiili on ilmaisun väline. Pitsi- ja tekstiilimuseo Calaisissa esittelee pitsejä ja vaatteita historian eri kerroksista, tekstiilisuunnittelija Daniel Henry puolestaan antoi ajankohtaiskatsauksen. Hän kertoi suunnittelutyöstään John Gallianonon muotitalolle.

Samanmielisten matkaseura, verkostoituminen ja kokemusten jakaminen on tämänkaltaisten matkojen mahtava kerrannaisvaikutus.

Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä.  

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top