Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Pelimannitanssit 21.4. on kansanmusiikin katselmus

Ensimmäisiin pelimannitansseihin huhtikuussa 2023 saapui tanssivaa ja kuuntelevaa yleisöä ympäri maakuntaa. Yleisöltä saatiin paljon myönteistä palautetta ja perinnettä päätettiin jatkaa järjestämällä Härmän kylpylässä sunnuntaina 21.4. klo 13-17 iloiset ja keväiset Pelimannitanssit. Tilaisuuden järjestävät Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry, Härmän Kylpylä ja alueemme pelimannit.

Järvilakeuden kansalaisopiston kursseista mukana ovat suuryhtye Antti Järvelä ja Lakeuden OAS, Kortesjärven Pelimannit sekä Kauhavan Pelimannit ja Nätty-laulaa. Lisäksi tilaisuudessa esiintyvät Pelimannit yli kuntarajojen (PYK) ja Järviseudun Pelimannit. Tilaisuutta voidaan pitää myös Härmänmaan ja Järviseudun kansanmusiikin katselmuksena.

Pelimannitanssit

Soittajista suurin osa harjoittelee useammassa kuin yhdessä ryhmässä. Ikäjakauma on suuri, jopa neljäkin sukupolvea soittaa samassa yhtyeessä. Harjoitukset ovat yhdessä olemista parhaimmillaan ja esiintymiset tuovat motivaatiota harjoitteluun. Suuremmat pelimannitapahtumat ovat soittajien ja laulajien juhlia, joissa saadaan hyviä vaikutteita ja niissä syntyy tuttavuuksia muualta tuleviin alan harrastajiin. 

Kansanmusiikkiharrastus ja kansanmusiikin perinteen vaaliminen on ollut Kauhavalla ja Järviseudulla jo vuosien ajan hyvällä tasolla. Tämä on suurelta osin kansalaisopiston ansiota, koska se on perustanut useita pelimannikursseja. Kursseille on myös onnistuttu saamaan pätevät opettajat: Antti Järvelä (Alahärmä/Kaustinen), Satu Lumiaho (Evijärvi), Anu Nygård (Kokkola) ja Esa Rintamäki (Kauhava). Yhtyeillä on runsaasti esiintymisiä ja tilaisuuksissa käy hyvin yleisöä. Kaikkiin kursseihin voidaan ottaa mukaan myös lisää soittajia ja laulajia.

Härmän Kylpylän Pelimannitansseissa yhtyeet esittävät vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia Etelä-Pohjanmaalta, Järviseudulta, suomenruotsalaiselta rannikkoseudulta ja muualta Suomesta. Mukana on myös joitakin kansainvälisiä kappaleita. Kun kysymyksessä on kansanmusiikki, niin siihen kuuluu myös vanhoja ja tansseissa nykyään harvinaisempia rytmejä. Soittajia ja laulajia on ilmoittautunut kolmisenkymmentä.

Tanssinharrastajien lisäksi tapahtumaan toivotaan tulevan myös sellaisen yleisön, joka haluaa nauttia hyvästä kansanmusiikista konsertinomaisesti vain kuuntelemalla. Viime vuonnakin tällaista yleisöä oli runsaasti.

Järjestäjät toivottavat kansanmusiikista ja tanssimisesta kiinnostuneen yleisön, läheltä ja kaukaa, lämpimästi tervetulleeksi Härmän Kylpylään sunnuntaina 21.4. klo 13. Pääsylipun hinta on 15 euroa, johon sisältyy kahvi ja pulla. Kylpylän ravintolan sunnuntaibuffet on tarjolla klo 12-16. Tilaisuuden ohjelmassa on myös arpajaiset.

Teksti: Erkki Ylisippola
Kuva: Jouni Risikko

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top