Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Maiseman maalaus vapauttaa arjesta

Kleemolan kylätalolla maalattiin maisemaa 21.9. – 23.9. kuvataiteilija Esa Tiaisen opettamana.

Kurssi järjestettiin yhteistyössä Härmän kuvataideyhdistyksen kanssa. Kokkolalainen Tiainen maalaa itse esittävää taidetta ja hän on opiskellut Repin-instituutissa Kotkassa klassista maalaustekniikkaa venäläisten opettajien ohjaamana.

-Taiteella on suuri paikka sydämessä ja se on elämäni keskeinen elementti, kun saan tehdä taidetta, elämä on mallillaan, Tiainen toteaa.

Tiainen vetää 5-6 maalauskurssia vuodessa ja kokee, että opettaminen on henkireikä koska taidetyön tekeminen on yksinäistä. Hän nauttii ihmisten tapaamisesta ja omien taidekokemusten jakamisesta. Tiainen tekee myös näytösmaalauksia kursseilla, näin hän havainnollistaa oppejaan. Piirtämään hän kehottaa mahdollisimman paljon, koska siinä tekniikassa silmä harjaantuu.

Maisemamaalauksessa on omat haasteensa, ja Kleemolan kylänraitilla sekä kylätalon pihasta aukeavalla lakeusmaisemalla on oma tunnelma. Juuri tunnelman esille tuominen on maisemamaalauksessa tärkeintä, värit valitaan vuodenajan sävyjen mukaan eli käytetään kylmiä tai lämpimiä värejä. Tiainen toteaa, että pohjalainen maisema on pidetty aihepiiri ja oma maailmansa. Maalatessa voi miettiä mitä haluaa kertoa kuvalla. Taiteen tekemisestä Tiainen toteaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Innostus ja halu tehdä on tärkeintä.

Härmän kuvataideyhdistys on perustettu vuonna 1984 ja siinä on yli 60 jäsentä. Yhdistys järjestää vuosittain maalauskurssin. Iiris Koivula kertoo, että syyskausi on lähtenyt hyvin matkaan Panu Hemmingin opettamana Alahärmässä kansalaisopiston kurssilla. Kurssilaiset kertovat että maisema vapauttaa arjesta ja kylätalolla on nostalginen tunnelma, kun siellä on joskus käynyt koulua. Tiaisen opettama lintuperspektiivi on antanut paljon uutta. Perjantai-iltana opiston pelimanniryhmän soiton sävelet siivittivät siveltimen liikettä.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top