Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Kumppanuutta kansalaisopistossa

Järvilakeuden kansalaisopiston kevätohjelman teemana on kumppanuus. Opistolla on monipuolinen uusien kurssien tarjotin ja lisäksi useita hankkeita, joita toteutetaan yhteistyössä kumppanien kanssa. Yhteistyötä on lisätty erityisesti kuntien ja alueella toimivien yhdistysten kanssa.

Kylille opisto on perinteisestikin ollut tärkeä kumppani. Kylätaloille, nuorisoseuroille ja muille yhteisten tilojen ylläpitäjille opiston kurssitoiminta merkitsee lähipalvelun lisäksi varainhankintaa vuokratuottoina.

  • Entistä enemmän toivotaan myös, että yhdistykset ja muut porukat esittäisivät kurssitoiveitaan opistolle: kansalaisopisto pystyy järjestämään asiantuntevan opetuksen edullisesti, kun yhdistys kerää porukan kasaan, houkuttelee Aitio-hankkeen koordinaattori Jarmo Kumpula.

Kevään ohjelmassa on tarjolla esimerkiksi turvakurssi-, hygieniapassi- ja ensiapukoulutusta, mutta tarjontaa voidaan helposti laajentaa toiveiden mukaan mihin tahansa koulutukseen.

Kevään ohjelmalehtiseen on painettu myös kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen tietoja. Kunnille opisto tarjoaa monipuolista yhteistyötä tykytoiminnasta henkilöstön ja luottamushenkilöiden koulutukseen. Kuntakumppanuutta kehittävässä hankkeessa palvelee osa-aikaisena työntekijänä kulttuuriohjaaja Maaria Koivula-Talkkari. Hankkeelle on saatu rahoitus Opetushallitukselta ja sitä toteutetaan yhteistyössä Pieksämäen kansalaisopiston kanssa.

Digitaidot haltuun!

Maailma muuttuu nopeasti ja käsitteet sen myötä. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun kansalaisopistoissa järjestettiin vielä ATK-kursseja. Pian alettiin puhua IT-taidoista, digioppimisesta ja sosiaalisesta mediasta. Uusi käsite on myös digisyrjäytyminen. Mikäli ei osaa taikka halua käyttää digitaalisia laitteita, voi uhkana olla tykkänään palvelujen ulkopuolelle jääminen.

Useimmiten tuputetaan nettiosoitetta, jonka kautta voisi näppärästi chattailla ja hoitaa asiansa. Ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin alistua opettelemaan koko ajan uutta, jotta pysyisi edes paikoillaan eikä jäisi kovin paljoa muista jälkeen.

  • Voisiko asiaa kuitenkin ajatella myös toisin päin, haastaa rehtori Leea Keto. Eikö itse asiassa olekin aika mukavaa, jos ei tarvitse lähteä räntäsateessa pankkiin maksamaan laskuja, vaan ne voi hoitaa mukavasti omasta olohuoneestaan? Jos iltauutisten jälkeen tullut elokuva jäi katsomatta, niin sen voi katsoa verkosta paremmalla aikaa.

Netti helpottaa myös terveyspalveluiden käyttöä. Sähköisesti asiansa voi saada eteenpäin vaikka keskellä yötä, mutta jos valitsee soittamisen, asioiminen onkin jo työläämpää: täytyy ensinnäkin päättää, mihin puhelinnumeroon soittaa ja sitten onkin oltava valppaana näppäilemään numeroa oikeaan aikaan, jotta että ehtisi linjoille ensimmäisenä.

Uudenlaisiin syrjäytymisen uhkiin on herätty myös valtion taholla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt Digiaikakauden taidot -ohjelman, jonka tavoitteena on digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistaminen. Myös oma opistomme sai ylimääräistä rahoitusta tätä tehtävää varten.

Koulutus käynnistyy leppoisissa merkeissä maksuttomissa digikahviloissa jo helmi-maaliskuulla yhteistyössä Aijjoos-toiminnan ja Aisaparin Kylille-hankkeen kanssa. Jatkoa seuraa alkustartin jälkeen.

  • Kenellä tahansa voi olla puutteellisia taitoja osaamisessaan ja pyrimme löytämään keinoja, miten osaamista voisi vahvistaa, muistuttaa Leea Keto.

Digikahviloiden aikataulu ja muut kevään kurssit löytyvät jokaiseen kotiin jaetusta kevätohjelmasta. Ohjelmia on jaossa lisäksi kirjastoissa ja se on selattavissa myös TÄSSÄ LINKISSÄ

Maaria Koivula-Talkkari ja Jarmo Kumpula kutsuvat kuntia ja yhdistyksiä monipuoliseen kumppanuuteen kansalaisopiston kanssa.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top