Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Kaikukortti mahdollistaa kulttuuriharrastuksen

Valtakunnallinen Kaikukortti-toiminta polkaistaan Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven alueella käyntiin toukokuussa 2019. Kaikukortti on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ihmisille, joilla ei ilman Kaikukorttia olisi varaa osallistua kulttuuritapahtumiin. Kaikukortilla tapahtumiin, konsertteihin, elokuviin, kansalaisopiston kursseille jne. pääsee jatkossa maksutta. Kokeilujakso kestää vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen päätetään toiminnan mahdollisesti vakiinnuttamisesta. Aloite Kaikukorttitoimintaan lähti Kuntayhtymä Kaksineuvoiselta ja mukana käytännön järjestelyissä ovat myös alueen kuntien kulttuuritoimet.

Kaikukortissa ei liiku lainkaan raha, vaan koko toiminta perustuu mukana olevien kulttuuria alueella tuottavien tahojen tahtoon tehdä hyvää. Y-Kinon teatteripäällikkö Ilkka Peuran mukaan Kauhavalla tuntuu olevan paljon lapsia, jotka eivät pääse elokuviin ilmeisesti juuri vähävaraisuuden takia. ”Olemme huomanneet asian ilmaisnäytöksissä ja eurolla elokuviin -näytöksissä, joissa käy perheitä, jotka eivät muuten käy elokuvissa lainkaan. Nyt kun näitä näytöksiä ei ole, korvaa Kaikukortti osittain asiaa”, Peura kertoo. Kaikukortilla voi lunastaa lippuja sekä itselleen että alle 16-vuotiaille lapsilleen.

Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto iloitsee siitä, että koko Järvilakeuden kansalaisopiston alue lähti mukaan Kaikukorttikokeiluun, vaikka Lappajärvi ei enää olekaan mukana Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa. ”Kansalaisopistoissa ympäri Suomen on erilaisia käytäntöjä Kaikukorttitoimintaan osallistumiseen. Jossain opistossa kursseille on laitettu osallistujakiintiö, jossain taas rajauksia ei ole lainkaan. Järvilakeuden kansalaisopiston lopulliset käytännöt vakiintunevat kokeilujakson aikana”, Keto toteaa. Kulttuuripalvelujen tuottajilla on halutessaan oikeus rajata Kaikukortin piiriin esimerkiksi tietty prosenttiosuus pääsylipuista tai kurssipaikoista.

Kaikukortin saaminen edellyttää asiakkuutta johonkin Kaikukorttia jakavaan tahoon. Kaikukorttia jakavat Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yksiköiden lisäksi mm. seurakuntien diakoniatyö ja kuntien etsivä nuorisotyö. Työpaja Junkin vastaavan ohjaajan Sirpa Siltasen mukaan Kaikukortti on todella hieno mahdollisuus asiakkaille ja Junkilla käyttöön päässee erityisesti Kaikukortin yhteisökortti. Yhteisökortilla työntekijä voi viedä kaikukorttilaisia tapahtumiin, sillä monesti lähtemisen kynnys on korkea. Mukana olevien tahojen laaja skaala saa korttien jakajilta kiitosta. ”Esimerkiksi Power Truck Show on mahtava isä-poika -juttu vaikka viikonloppuisälle”, Siltanen iloitsee.

Kaikukorttitoimintaan ovat lähteneet mukaan seuraavat kulttuurikohteet: Lappajärven kesäteatteri, Onnelan kesäteatteri, Ylihärmän nuorisoseuran näytelmät, Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran näytelmät ja Valehtelun SM-kisat, Evijärven harrastajateatterin näytelmät, Y-Kinon ja Magnum Theatren elokuvat, alueen museokohteet (mm. Suomen jääkärimuseo ja Väinöntalon museo), Tanssiseura vaihtoaskeleen tanssikurssit sekä Härmänmaan musiikkiopiston varhaisiän musiikkikasvatus. Kaikukortilla on mahdollista harrastaa urheiluakin, sillä mukaan ovat lähteneet myös Härmän kylpylä (kuntosali ja viihdepalvelut), Kivitippu Spa (yleisöuinti), Power Truck Show, Kauhavan urheiluautoilijat, Kauhavan Hela-kiekko sekä Lappajärven Veikot ja Ylihärmän Pesis-Junkkarit. Kaikukortilla pääsee maksutta myös alueen kuntien järjestämiin kulttuuritapahtumiin sekä Järvilakeuden kansalaisopiston kursseille.

 

Kuvassa Ilkka Peura, Sirpa Siltanen, Pirjo Heino, Leea Leto ja Marja-Liisa Nevala.

Jaa uutinen somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top