Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Järvilakeuden kansalaisopisto on mukana valtakunnallisessa Joulupostia ikäihmisille -kampanjassa, jossa kerätään joulukortteja kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille. Kampanjaa koordinoi Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot ry ja se järjestetään 16.11.–11.12.2020. 

Joillekin kortin saajille tämä joulumuistaminen saattaa olla ainoa laatuaan ja sitäkin merkittävämpi tuomaan iloa ja poistamaan yksinäisyyttä. Kansalaisopistot eri puolilla Suomea tuovat joulukorttipajat kuntalaisten ulottuville.  

 

Tervetuloa joulukorttipajoihin! 

Maksuton yhden illan joulukorttipaja järjestetään Alahärmässä, Evijärvellä, Kauhavalla, Kortesjärvellä, Lappajärvellä ja YlihärmässäYhteistyössä pajoja toteuttamassa ovat Härmänmaan 4H, Evijärven 4HLappajärven 4H ja Vimpelin 4H. 

Kurkkaa tästä linkistä lähin joulukorttipajasi ja ilmoittaudu mukaan!

 

Askartele kortteja kotona 

Joulukortteja voi askarrella myös kotona. Keräyspisteet löytyvät alueen kirjastoista 11.12. saakka. 

Kortit voi myös postittaa Järvilakeuden kansalaisopiston toimistolle, os. Loppusuora 9, 62200 Kauhava.  

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäihmisten palvelut toimittaa kortit perille Kauhavan ja Evijärven alueella. Lappajärven hoivakoteihin kortit toimittaa Lappajärven 4H.

 

29.10.2020 kokoontunut alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi, että Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty koronaviruspandemian kiihtymisvaiheesta perustasoon. 

Järvilakeuden kansalaisopiston toiminnassa noudatetaan viranomaisten suosituksia ja kuunnellaan tarkasti alueen kuntien linjauksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

  

Toimenpiteet suositusten pohjalta Järvilakeuden kansalaisopistossa

Maskisuositus on edelleen voimassa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.  

AVI:n voimassa olevan määräyksen mukaan yli 50 henkilön yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia voi järjestää varmistaen niiden turvallisuus asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.  Järvilakeuden kansalaisopistossa kurssien osallistujamäärä suhteutetaan aina käytössä olevan tilan kokoon. Yli 50 hengen tilaisuuksia ei vallitsevassa tilanteessa järjestetä lainkaan. 

 

Ohjeet opiskelijalle 

Jokainen kurssilainen voi lisätä kurssien turvallisuutta seuraavilla tavoilla: 

 • Älä tule kurssille oireilevana tai kipeänä 
 • Pese kädet saippualla 
 • Käytä käsidesiä 
 • Yski/aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan 
 • Pidä 1–2 metrin turvaetäisyydet 
 • Tarvittaessa käytä kasvomaskia. 

  

Lisätietoja 

Rehtori Leea Keto
puh. 050 326 3188
leea.keto@jarvilakeus.fi 

Kaikessa Järvilakeuden kansalaisopiston toiminnassa noudatetaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja kuunnellaan tarkasti alueen kuntien linjauksia asiasta.

Järvilakeuden kansalaisopiston toiminta-alueena on Evijärven ja Lappajärven kunnat sekä Kauhavan kaupunki. Opiskelijoita lukuvuoden 2020–2021 kursseille on tähän mennessä ilmoittautunut lähes 5000 ja eri alojen tuntiopettajia on palkkalistoilla satoja henkilöitä. Kurssit kokoontuvat vuokratiloissa ympäri aluetta.

 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on 5.10.2020 sopinut mm. seuraavista rajoitustoimista ja vahvoista suosituksista: yli 20 hengen kokoontumisia ei järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa 31.10.2020 saakka. Lisäksi alueella otetaan käyttöön THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus, jossa maskin käyttöä suositellaan julkisisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää, mm. liikuntaan käytettävät tilat, pukeutumistilat ja muut tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan pandemiajohtoryhmä on 5.10. suosittanut, että yli 20 hengen yleisötapahtumia ei järjestettäisi 11.10.2020 saakka ja kasvomaskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Kauhavan kaupungin johtoryhmä on 6.10. linjannut, että yli 20 hengen kokoontumisia ei järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa 31.10. saakka ja alueella otetaan käyttöön THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus, jossa maskin käyttöä suositellaan mm. julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

 

Toimenpiteet suositusten pohjalta Järvilakeuden kansalaisopistossa

 • Järvilakeuden kansalaisopiston kursseilla suositellaan kasvomaskin käyttöä siihen saakka, kunnes koronatilanne alueella on rauhoittunut.
 • Kaikkien isoimpia opiskelijamääriä keräävien kurssien toimintaa on tarkasteltu erikseen ja mikäli on päädytty siihen, ettei kokoontuminen ole turvallista, kurssi on siirretty myöhäisempään ajankohtaan, esimerkiksi muinaismuistoretki ja historialuennot.

 

Opiskelijoiden ja opettajien turvallisuus on Järvilakeuden kansalaisopistossa ensiarvoisen tärkeää ja se on huomioitu lukuvuoden alusta lähtien mm. tarkennetulla turvallisuussuunnitelmalla ja seikkaperäisillä hygieniaohjeistuksilla.  Jo opinto-ohjelman 2020–2021 suunnittelussa mahdollisiin lisärajoituksiin varauduttiin mm. lisäämällä etäopetuskurssien määrää ja lisäksi käynnissä on Koneella koolle -hanke, joka opastaa ikäihmisiä digilaitteiden käyttöön.

Järvilakeuden kansalaisopisto seuraa tarkasti alueen kuntien, sairaanhoitopiirin, THL:n ja AVI:n ohjeistuksia ja päivittää omaa ohjeistustaan tarvittaessa. Toistaiseksi alle 20 hengen kurssit kokoontuvat normaalisti tarkkoja turvallisuusohjeistuksia noudattaen.

 

Opiskelija, muistathan:

 • Älä tule kurssille oireilevana tai kipeänä, käy tarvittaessa testissä.
 • Pese kädet saippualla ennen kokoontumiskertaa ja sen jälkeen.
 • Käytä kurssipaikalta löytyvää käsidesiä.
 • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.
 • Pidä kurssilla ollessasi 1–2 metrin turvaetäisyydet.
 • Tarvittaessa käytä kasvomaskia.

Lisätietoja:

Rehtori Leea Keto
puh. 050 326 3188, leea.keto@jarvilakeus.fi

Järvilakeuden kansalaisopistossa on alkanut Leader Aisaparin rahoittama Kuntoloikka-hanke, jonka tavoitteena on edistää alueen kaikkien asukkaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä sairauksia liikunnan tuottamien terveyshyötyjen avulla. Tarkoituksena on tuoda jokaisen ulottuville mielekäs liikuntamuoto. Keskeistä hankkeessa on eri toimijoiden kuten yhdistysten, yrittäjien, kuntien liikuntapalveluiden ja kansalaisopiston välisen yhteistoiminnan kehittäminen. Hankkeen avulla perustetaan esimerkiksi erilaisia vertaisryhmiä, liikuntakaveripalvelu sekä testataan virtuaalisen ohjaamisen mahdollisuuksia.

Syksyn aikana on luvassa Kuusi kylien kuntoloikkaa-tapahtumia, joissa on mukana myös Koneella koolle- ja Kylille-hankkeet. Ohjelmassa on kylien välinen leikkimielinen kisailu, turvallisuustietoa, aivojumppaa sekä muuta mukavaa tekemistä. Ensimmäinen tapahtuma on Alahärmän kotiseututalolla 6.10. klo 18-20. Tapahtuma on avoin kaikille, tervetuloa!

Kuntoloikka vierailee myös syksyn aikana Aijjoos-kerhoissa esittelemässä hanketta sekä mittaamassa puristusvoimaa. Jos haluat Kuntoloikan vierailemaan omaan tapahtumaasi tai yhteistyö kiinnostaa, ota yhteyttä hankevetäjä Eveliina Niemeen (p. 050 3360477, eveliina.niemi(at)jarvilakeus.fi.

Hanke löytyy myös Facebookista ja Instagramista, käyhän tykkäämässä!

Epävarmassa ajassa tuttujen asioiden merkitys korostuu ja syksyn saapuessa postiluukkuihin kolahti jälleen odotettu Järvilakeuden kansalaisopiston opinto-opas.

Ohjelma jakautuu nyt selkeämmin syys-, kevät- ja kesäkauteen. Myös opisto- tai liikuntapassin voi hankkia halutessaan erikseen syys- ja kevätkaudelle.  Opiston uudet hankkeet Koneella koolle ja Kuntoloikka tarjoavat digiopastusta ikäihmisille sekä hyvinvointia liikunnan kautta kaikenikäisille.

Turvallisuus on huomioitu kurssien suunnittelussa ja toteutuksessa kattavasti. Kurssipaikoilla on mahdollisuus käsienpesuun ja/tai desinfiointiin ja myös välineiden puhdistamisesta huolehditaan. Kursseille ei saa osallistua sairaana tai oireisena. Turvavälit huomioidaan. Ohjelmassa on yhä enemmän myös kokonaan tai osittain verkossa toteutettavia kursseja.

Uutuuskursseja laidasta laitaan

Syksyn ohjelmassa on paljon uutuuskursseja. Kauhavan koulukeskuksen kiipeilyseinään voi ottaa tuntumaa seinäkiipeilykurssilla ja Härmä-seuran kanssa remontoidaan vanhaa käräjätaloa. Moottoripyörät huolletaan MC Club Härmän kanssa. Tukihenkilö- ja tukiperhekurssi käynnistyy. Kulttuurikaverikerho alkaa kokoontua ja kaikille avoin kulttuuriretki suuntautuu Tampereelle.

Lapsiperheet voivat harrastaa mm. tonttusirkusta, kotisirkusta verkossa tai koko perheen treenejä. Lapsille alkaa koko vuoden kestävä kuvataidekurssi. Vauvankin kanssa pääsee jumppaan. Äänenkäyttökurssi on hyödyksi erityisesti työssään paljon puhuville ja tarinateatterikurssilla muistot ja tarinat heräävät eloon näyttämöllä. Pin up-kurssilla opetellaan iloista asennetta ja itsensä hyväksymistä ikään tai kokoon katsomatta. Olutkurssilla tutustutaan eri maiden olutkulttuuriin.

Kuosisuunnittelukurssin opettajan Leena Rissan (os. Renko) valloittavat printit ovat tuttuja monista lastenvaatteista. Lasten ja nuorten netinkäyttöön pureudutaan MLL:n kanssa yhteistyössä järjestettävällä luennolla. Ohjelmassa on luentoja myös muistisairaan kohtaamisesta, muinaismuistoista ja avaruudesta. Entä millaista on miksaajan työ Nightwishin maailmankiertueilla? Se selviää Kimmo Aholan luennolla.

Oikeus harrastamiseen kuuluu kaikille – yhä enemmän kursseja erityisryhmille

Moni erityisryhmille suunnattu kurssi pystytään toteuttamaan normaalia pienemmällä osallistumismaksulla tai jopa ilmaiseksi Opetushallituksen myöntämän opintosetelirahoituksen turvin. Lisäksi työttömät saavat alennusta kurssimaksuista ja Kaikukortilla voi maksutta osallistua kahdelle kurssille lukukauden aikana.

Opintosetelikursseja järjestetään mm. eläkeläisille, kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja pitkäaikaistyöttömille. Kurssiyhteistyö jatkuu kuntien sosiaali- ja terveystoimen, Ohjaamon ja etsivän nuorisotyön kanssa. Syksyn 2020 uutuutena monia kursseja järjestetään työpaja Junkissa. Myös hoivakotien taidetuokiot jatkuvat koronarajoitusten niin salliessa opintosetelirahoituksen turvin.

Uuden opinto-ohjelman 20-21 sähköinen versio on selattavissa. Ohjelman jaetaan talouksiin to 20.8. ja ilmoittautuminen alkaa ke 26.8. klo 9 verkossa ja toimistolla.

 

+358 400 422 431
Facebook: Kauhavan Maahanmuuttajaneuvoja
e-mail: immigrants@jarvilakeus.fi

Olemme tavoitettavissa:
Maanantaisin klo 15–18 Tarleena Lehtiniemi (suomi, englanti, ruotsi)
Tiistaisin klo 8–10 Tarleena Lehtiniemi (suomi, englanti, ruotsi) ja klo 15-16 Laila Kaihlanen (venäjä, suomi)
Keskiviikkoisin klo 15–16 Laila Kaihlanen (suomi, venäjä)
Torstaisin klo 15–18 Laila Kaihlanen (venäjä, suomi) tavattavissa Ylihärmän kirjastossa
Perjantaisin klo 17–19 Laila Kaihlanen (suomi, venäjä)

Reception times:
Mondays to 3 pm to 6 pm Jenni Koivumäki (Finnish, English)
Tuesdays to 9 am to 11 am Ruth Juss (Finnish, Estonian, Russian, English)
Wednesdays to 2 pm to 5 pm Laila Kaihlanen (Finnish, Russian)
Thursdays to 9 am to 11 am Ruth Juss (Finnish, Estonian, Russian, English)
Fridays to 5 pm to 7 pm Laila Kaihlanen (Finnish, Russian)

Kontakttider:
Måndag klo 15-18 Tarleena Lehtiniemi (finska, engelska, svenska)
Tisdag klo 8-10 Tarleena Lehtiniemi (finska, engelska, svenska)
Onsdag klo 15-16 Laila Kaihlanen (finska, ryska)
Torsdag klo 15-18 Laila Kaihlanen (ryska, finska). Kan träffas i Ylihärmä biblioteket.
Fredag klo 17–19 Laila Kaihlanen (finska, ryska)

Мы на связи:
По понедельникам с 15 до 18 Tarleena Lehtiniemi (по- фински, по-английски, по-шведски)
По вторникам с klo 8-10 Tarleena Lehtiniemi (по-фински, по-шведски, по-английски ) и с 15 до 16 Laila Kaihlanen ( по-фински, по-русски)
По средам с 15 до 16 Laila Kaihlanen (по-фински, по-русски)
По четвергам с 15 до 18 Laila Kaihlanen  (по-фински, по-русски) можно встретиться в библиотеке в  Ylihärmä
По пятницам с 17 до 19 Laila Kaihlanen  (по-фински, по-русски)

Pirunpellon ohjaaja jo kolmatta kesää tekemässä paikalliselokuvaa

Muistoseuroista kasvaa koko illan elokuva

Korpelan kujanjuoksu, Peräkamaripojat ja muut tutut maalaiskomediat ohjannut Jukka Mäkinen ahkeroi jälleen Järvilakeuden kansalaisopiston elokuvatiimin kanssa. Leea Kedon käsikirjoittaman Muistoseurat-trilogian kolmas osa on tarkoitus paisuttaa koko illan elokuvaksi.

Jukka Mäkinen on tykästynyt eteläpohjalaiseen tekemisen tyyliin. Asiat hoituvat niin kuin sovitaan ja kaikki ovat innolla mukana projektissa.

– Parasta on hyvä porukkahenki, Jukka Mäkinen sanoo.

Järviseudun ja Kauhavan alueen harrastajanäyttelijöille valtakunnan tason TV-ohjaaja tuo ainutkertaista osaamista. Mäkinen on ohjannut kaikkiaan neljätoista TV-sarjaa ja käsikirjoittanut yksitoista.

Taiteen perusopetuksen ryhmäläiset avustivat kuvauksissa. Kuva: Linda Huhtaluhta

Elokuvan teon mahdollistavat nytkin lukuisat yhteistyökumppanit, vapaaehtoiset avustajat ja kymmenet harrastajanäyttelijät. Myös uusia kasvoja saadaan jälleen tänä kesänä valkokankaalle. Tällä kertaa on mukana aikaisempaa enemmän myös nuoria: Evijärven ja Lappajärven taiteen perusopetuksen ryhmistä löytyi vaivatta toistakymmentä lasta esiintyjiksi muutamaan kohtaukseen.

Idea Muistoseurojen laajentamisesta koko illan elokuvaksi syntyi keväällä, kun elokuvan ohjaaja Jukka Mäkinen ja kuvaaja Pekka Pohjoispää tapasivat Teams-palaverissa käsikirjoittaja Leea Kedon ja kuvausten käytännön järjestelyistä vastaavan Jarmo Kumpulan kanssa. Aikaisempaa tarinaa täydennettiin lisäkohtauksilla ja tarina sai myös jatkoa – mitä tapahtuukaan, kun Torsti katoaakin yllättäen ennen hääyön viettoa? Kalen ja Penan huumanneista Ansasta ja Unelmasta paljastuu heistäkin pidemmässä elokuvassa aivan uusia ja yllättäviä puolia.

Toivomus koko illan elokuvasta on tullut yleisöltäkin useampaan otteeseen.

– Idea oli niin mielenkiintoinen, etten voinut vastustaa kiusausta kehitellä tekstejä, toteaa Leea Keto.

Jos ensimmäisessä Muistoseurat-elokuvassa tehtiin tutuksi Kauhavaa ja reviteltiin hieman kuntaliitoksen jälkipuinnilla, ovat toinen ja kolmas elokuva tuoneet tutuiksi alueen erikoisuuksia Kirkkopakan kiviröykkiöistä ja Hunurinjärvestä aina Evijärven mantamyrskyihin. Tällä kertaa seikkaillaan muun muassa Kivitipussa ja Tapio Aution ateljeessa Lappajärvellä. Uutena kuvauspaikkana on myös Ylihärmän keskusta.

Trilogian ensimmäinen osa – Muistoseurat – rakensi tarinalle perustan. Seuraava elokuva sai lisänimen Anteron aarteen jäljillä ja viime kesänä kuvattu Muistoseurat kolmonen oli nimeltään Haaveita ja harha-askelia.

Koko illan elokuvan nimi pidetään vielä arvoituksena. Kuvaukset toteutettiin heinä-elokuun vaiheessa tiukassa reilun viikon mittaisessa aikataulussa.

Jigikuru Peter Lahti tulee elokuussa opastamaan kalastuksen salaisuuksiin Lappajärvellä. Kurssi alkaa kaikille avoimella yleisöluennolla lauantaina aamupäivällä. Luennon jälkeen viisi yksilöopastukseen ilmoittautunutta pääsee Peterin mukaan veneeseen saamaan käytännön opastusta, ja viisi jälleen sunnuntaina.

Continue reading ”Nappaa parhaat kalastusneuvot!”

Järvilakeuden kansalaisopisto on saanut Stealta rahoituksen Koneella koolle -hankkeella, jonka tarkoituksena on opettaa ikäihmisille sähköisen yhteydenpidon perustaitoja. Digitaidot ovat osoittautuneet entistä tärkeämmiksi poikkeustilan aikana ja on niille käyttöä muulloinkin, kun jokin asia estää osallistumasta kokoontumisiin paikan päällä.

Koneella koolle -hanke kutsuu ikäihmisiä sähköisten yhteyksien pariin matalan kynnyksen periaatteella.

– Opetamme kädestä pitäen, kuinka laite käynnistetään ja kuinka sillä soitetaan vaikkapa näköpuhelu lapsenlapselle, sanoo hankkeen vetäjä Outi Riihimäki. Ellei sinulla ole omia laitteita, saat kansalaisopistolta veloituksetta lainaksi tablettitietokoneen.

Koneella koolle -hankkeessa toimii ohjaajana Outi Riihimäki.

Kahdenkeskisen yhteydenpidon lisäksi perustetaan keskusteluryhmiä, joissa sähköistä kanssakäymistä harjoitellaan yhdessä oppien. Samalla keskustellaan kaikkia kiinnostavista aiheista; esimerkiksi ruuasta, perinteistä tai päivän uutisista.

– Muistelukset, urheilu ja hevosmiesten jututkin voivat hyvin olla aiheina, Outi luettelee.

Ohjaajana Outi Riihimäki huolehtii siitä, että ohjaus on helppoa jokaiselle. Terveydenhoito- ja vanhustyössä palvelevana hän varautuu myös tarvittavin suojaimin ja takaa, että neuvontatilanteet ovat turvallisia.

Hanketta toteutetaan Järvilakeuden kansalaisopiston toiminta-alueella eli Kauhavalla, Lappajärvellä ja Evijärvellä. Toiminnan tarve lähtee alueen ikärakenteesta ja ikäihmisten määrän jatkuvasta lisääntymisestä.

– Koronakriisi on tuonut entistä selkeämmin esille sen, että kaikilla kansalaisilla tulisi olla riittävän hyvät digitaaliset taidot, jotta palvelujen saaminen ja sosiaaliset kontaktit voivat hoitua myös kotoa käsin, painottaa Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto.

Sosiaali- ja terveystoimessa pyritään entistä enemmän siihen, että ihmiset voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kun osaaminen saadaan ajan tasalle, edistää digitaalisuus myös kylien ja keskusalueiden tasa-arvoisuutta palvelujen tarjonnassa.

Hankkeen yhteistyökumppanina on Leader Aisaparin Kylille-hanke.

Lisätietoja Outi Riihimäki puh. 050 550 0891

sähköposti: outi.riihimaki@jarvilakeus.fi