Järvilakeuden kansalaisopisto | toimisto puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583

Jigikuru Peter Lahti tulee elokuussa opastamaan kalastuksen salaisuuksiin Lappajärvellä. Kurssi alkaa kaikille avoimella yleisöluennolla lauantaina aamupäivällä. Luennon jälkeen viisi yksilöopastukseen ilmoittautunutta pääsee Peterin mukaan veneeseen saamaan käytännön opastusta, ja viisi jälleen sunnuntaina.

Continue reading ”Nappaa parhaat kalastusneuvot!”

Järvilakeuden kansalaisopisto on saanut Stealta rahoituksen Koneella koolle -hankkeella, jonka tarkoituksena on opettaa ikäihmisille sähköisen yhteydenpidon perustaitoja. Digitaidot ovat osoittautuneet entistä tärkeämmiksi poikkeustilan aikana ja on niille käyttöä muulloinkin, kun jokin asia estää osallistumasta kokoontumisiin paikan päällä.

Koneella koolle -hanke kutsuu ikäihmisiä sähköisten yhteyksien pariin matalan kynnyksen periaatteella.

– Opetamme kädestä pitäen, kuinka laite käynnistetään ja kuinka sillä soitetaan vaikkapa näköpuhelu lapsenlapselle, sanoo hankkeen vetäjä Outi Riihimäki. Ellei sinulla ole omia laitteita, saat kansalaisopistolta veloituksetta lainaksi tablettitietokoneen.

Koneella koolle -hankkeessa toimii ohjaajana Outi Riihimäki.

Kahdenkeskisen yhteydenpidon lisäksi perustetaan keskusteluryhmiä, joissa sähköistä kanssakäymistä harjoitellaan yhdessä oppien. Samalla keskustellaan kaikkia kiinnostavista aiheista; esimerkiksi ruuasta, perinteistä tai päivän uutisista.

– Muistelukset, urheilu ja hevosmiesten jututkin voivat hyvin olla aiheina, Outi luettelee.

Ohjaajana Outi Riihimäki huolehtii siitä, että ohjaus on helppoa jokaiselle. Terveydenhoito- ja vanhustyössä palvelevana hän varautuu myös tarvittavin suojaimin ja takaa, että neuvontatilanteet ovat turvallisia.

Hanketta toteutetaan Järvilakeuden kansalaisopiston toiminta-alueella eli Kauhavalla, Lappajärvellä ja Evijärvellä. Toiminnan tarve lähtee alueen ikärakenteesta ja ikäihmisten määrän jatkuvasta lisääntymisestä.

– Koronakriisi on tuonut entistä selkeämmin esille sen, että kaikilla kansalaisilla tulisi olla riittävän hyvät digitaaliset taidot, jotta palvelujen saaminen ja sosiaaliset kontaktit voivat hoitua myös kotoa käsin, painottaa Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto.

Sosiaali- ja terveystoimessa pyritään entistä enemmän siihen, että ihmiset voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kun osaaminen saadaan ajan tasalle, edistää digitaalisuus myös kylien ja keskusalueiden tasa-arvoisuutta palvelujen tarjonnassa.

Hankkeen yhteistyökumppanina on Leader Aisaparin Kylille-hanke.

Lisätietoja Outi Riihimäki puh. 050 550 0891

sähköposti: outi.riihimaki@jarvilakeus.fi

Opiston toimisto on suljettu kesälomien ajan 6.-24.7. Ensi lukuvuoden 2020-2021 opinto-ohjelma jaetaan talouksiin 20.8. Ilmoittautuminen kursseille alkaa 26.8. verkossa ja toimistossa. Syyslukukausi pyörähtää käyntiin viikolla 37.

Nautitaan kesästä ja tavataan alkusyksystä! 

Haluaisitko aloittaa uuden harrastuksen? Eri lajien kokeiluun on hyvä tilaisuus 29.6.–3.7. Nuorten harrastusviikolla. Ilmaisia matalan kynnyksen harrastuskokeiluja järjestetään Kauhavan kaikissa kaupunginosissa ja paikalla on opettajan lisäksi aina myös kaupungin nuoriso-ohjaaja. Ikärajaa osallistumiseen ei ole. Harrastusviikon järjestävät yhteistyössä Kauhavan nuoriso- ja kulttuuripalvelut sekä Järvilakeuden kansalaisopisto.

Viikko aloitetaan maanantaina 29.6. klo 13–16 graffitimaalauksella Kauhavalla Lentokonepuistossa. Tervetuloa kokeilemaan spray-maalausta turvallisesti ja luvallisesti! Opastamassa nuoriso-ohjaaja Tuomas Lahdenperä ja kulttuuriohjaaja Maaria Koivula-Talkkari.

Maanantain harrastuspäivä jatkuu Kortesjärvellä Tapulintienpuisto klo 17–19 Kangoo Jumps -työpajalla, jota opettaa Laura Hautala tmi FitLaura:sta. Kangoo Jumps on energinen ja hauska liikuntamuoto, joka kehittää lihaskuntoa ja kestävyyttä ja rasittaa vähemmän niveliä kuin normaalia urheilu. Tervetuloa hyvän mielen hyppytunnille!

Ääni- ja valotekniikan perusteisiin teatterin näkökulmasta perehdytään tiistaina 30.6. klo 13–16 Ylihärmän nuorisoseuralla. Tervetuloa testailemaan, miten valoilla ja äänillä voi luoda lavalle erilaisia tunnelmia ja ottamaan selvää, miten se teknisesti tapahtuu. Opettajana Aleksi Keskinen.

Tiistai-iltana klo 17–19 harrastusviikko rantautuu Kauhavan Kärppämäkeen kokeilemaan ajamista RC-autoilla. Opastajana on Tuomas Luoma Kauhavan urheiluautoilijoista.

Keskiviikkona 1.7. tehdään omaa musiikkia GarageBand-sovelluksella klo 13–16 Kortesjärven kirjastossa ja klo 17–19 Alahärmän nuorisotiloissa. GarageBandillä voi muutamalla napautuksella soittaa aidon kuuloisia instrumentteja, rakentaa biittejä ja luoda musaa kun DJ. Sovelluksen saloihin opastaa Järvilakeuden kansalaisopiston päätoiminen musiikinopettaja Jari Rannanjärvi’

Oletko jo kokeillut koodausta? Sen saloihin sukelletaan Ville Kankaan opastuksella Kauhavalla Kosolan koululla torstaina 2.7. klo 13–16. Laitteina ovat mikrobitit ja Chromebookit.

Torstai-ilta huipentuu sirkusteluun Alahärmässä Härmänkylän nuorisoseuralla klo 17–19. Tule testaamaan mm. boloja, flower sticksejä, staffeja, yksipyöräistä, lautasia ja taiteltavia ilmapalloja. Opastajana Ville Kangas.

Harrastusviikon huipentaa perjantaina 3.7. klo 13–16 Golf tutuksi -päivä. Kokoontuminen klo 13 Anssin Jussin Areenassa Ylihärmässä, josta siirrytään alkuinfon jälkeen harjoitusalueelle. Päivän aikana tutustutaan golfvälineisiin ja lajiin ja testataan erilaisia golflyöntejä. Opastajana Atte Mäkipernaa Härmä Golf Academystä

Lähde rohkeasti mukaan kokeilemaan uusia harrastuksia!

Lisätietoja:
Nuoriso-ohjaaja Tuomas Lahdenperä
puh. 040 543 7561
tuomas.lahdenpera@kauhava.fi
www.kauhava.fi/nuoriso

1.6.2020 alkaen Kauhavan kaupungin maahanmuutajien ohjaus- ja neuvontapalvelut ovat saatavilla Järvilakeuden kansalaisopiston kautta. Ohjausta on tarjolla suomeksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi.

Maahanmuuttaja, tervetuloa Kauhavalle!

Jos sinulla on kysyttävää suomalaiseen yhteiskuntaan, työhön, koulutukseen, terveydenhoitoon tai ylipäätään asumiseen tai elämiseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä. Ohjausta on mahdollista saada suomeksi, viroksi, venäjäksi ja englanniksi. Opastajina on Järvilakeuden kansalaisopiston kokeneita kieltenopettajia ja maahanmuuttajaohjaajia.

Ota yhteyttä, puh. +358 400 422 431
Facebook: Kauhavan Maahanmuuttajaneuvoja
Sähköposti: immigrants@jarvilakeus.fi

Olemme tavoitettavissa:
Maanantaisin klo 15-18 Jenni Koivumäki (suomi, englanti)
Tiistaisin klo 9-11 Ruth Juss (suomi, viro, venäjä, englanti)
Keskiviikkoisin klo 14-17 Laila Kaihlanen (suomi, venäjä)
Torstaisin klo 9-11 Ruth Juss (suomi, viro, venäjä, englanti)
Perjantaisin klo 17-19 Laila Kaihlanen (suomi, venäjä)

_______________________

Welcome to live in Kauhava!

If you have something to ask about finnish society, worklife, education, healtcare or anything about living in Finland, please don´t hesitate to contact us. Guidance to immigrants is offered in Finnish, Estonian, Russian and in English. Guides are experienced language teachers or immigrant guides of Adult Education Center of Järvilakeus.

Contact us: tel. +358 400 422 431
Facebook: Kauhavan Maahanmuuttajaneuvoja
E-mail: immigrants@jarvilakeus.fi

Reception times:
Mondays to 3 pm to 6 pm Jenni Koivumäki (Finnish, English)
Tuesdays to 9 am to 11 am Ruth Juss (Finnish, Estonian, Russian, English)
Wednesdays to 2 pm to 5 pm Laila Kaihlanen (Finnish, Russian)
Thursdays to 9 am to 11 am Ruth Juss (Finnish, Estonian, Russian, English)
Fridays to 5 pm to 7 pm Laila Kaihlanen (Finnish, Russian)

____________________

Tere tulemast Kauhavale!

Kui sul on küsimusi, mis puudutavad Soomes töötamist, koolitust, tervishoidu, eluaset või igapäevast elu, võta julgelt ühendust. Nõustamist on võimalik saada soome, eesti, vene ja inglise keeles. Nõustajad on Järvilakeuse rahvaülikooli kogenud võõrkeelte õpetajad ja sisserändajate nõustajad.

Võta ühendust telefonil +358 400 422 431
Facebook: Kauhavan Maahanmuuttajaneuvoja
E-post: immigrants@jarvilakeus.fi

Vastuvõtuajad:
Esmaspäev 15-18 Jenni Koivumäki (soome, inglise)
Teisipäev 9-11 Ruth Juss (soome, eesti, vene, inglise)
Kolmapäev 14-17 Laila Kaihlanen (soome, vene)
Neljapäev 9-11 Ruth Juss (soome, eesti, vene, inglise)
Reede 17-19 Laila Kaihlanen (soome, vene)

_____________________

Уважаемые иммигранты, добро пожаловать в город Каухава!

Если у вас есть вопросы по поводу работы, образования, здравоохранения , проживания или общественной жизни и организации общества в целом, пожалуйста, обращайтесь к нам. Мы дадим вам информацию , советы или рекомендации по интересующим вас вопросам на финском, эстонском, русском или английском языках. Консультантами являются преподавателями языков Гражданского колледжа Ярвилакеус , которые имеют опыт по вопросам адаптации граждан в новом обществе.

Консультации и советы
Телефон: +358 400 422 431
Facebook: Kauhavan Maahanmuuttajaneuvoja
Электронная почта: immigrants@jarvilakeus.fi

Мы на связи:
По понедельникам с 15 до 18 Jenni Koivumäki(по- фински, по-английски)
По вторникам с 9 до 11 Ruth Juss (по-фински, по-эстонски, по-английски и по-русский)
По средам с 14 до 17 Laila Kaihlanen (по-фински, по-русски)
По четвергам с 9 до 11 Ruth Juss (по-фински, по-эстонски, по-английски и по-русский)
По пятницам с 17 до 19 Laila Kaihlanen (по-фински, по-русски)

Toimiston väki on vapaapäivän vietossa pe 22.5. Palvelemme taas normaalisti ma 25.5.


Valtioneuvosto on 4.5.2020 linjannut seuraavasti:

– Lukioita, ammatillisia oppilaitoksia, korkeakouluja ja vapaata sivistystyötä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5.2020 asti. Sen jälkeen 14.5. alkaen edellä mainittujen oppilaitosten tilojen käyttöä opetukseen hallitaan tartuntatautilain mukaisilla toimenpiteillä.
– Lähiopetukseen on mahdollista palata hallitusti ja porrastetusti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittelee, että yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa, ammatillisessa opetuksessa,vapaassa sivistystyössä sekä aikuisten perusopetuksessa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.
– Taiteen perusopetuksen järjestämistä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5. asti, jonka jälkeen näiden oppilaitosten tilat avataan vastaavasti lähiopetukselle.
– Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.


Järvilakeuden kansalaisopiston lähiopetus on keskeytetty koronaviruspandemian torjumiseksi 13.5. saakka, mutta valtioneuvoston linjausten mukaisesti keskeytystä aletaan 14.5. alkaen porrastetusti purkaa.

Taiteen perusopetuksen yleiset opinnot teatteritaiteesta viedään kevään 2020 osalta loppuun etäopetuksena. Samoin touko-kesäkuun etäkurssit toteutetaan suunnitellusti verkossa.

Kädentaitojen kurssien, esimerkiksi kudonnan ja keramiikan kesken jääneet työt on 14.5. alkaen mahdollista käydä tekemässä loppuun kurssipaikoilla. Opiskelijat saavat opettajilta tai opiston toimistolta tarkemman ohjeistuksen ja turvallisuusohjeet. Ilman ohjeistusta kurssipaikoille ei saa mennä.

Kesälukukaudella lähiopetuksena toteutetaan muutamia ulkotiloissa tapahtuvia kursseja sekä leirejä. Kaikessa lähiopetuksessa huomioidaan ensisijaisesti turvallisuus mm. selkeillä turvallisuus- ja hygieniaohjeilla ja kurssien osallistujamääriä rajaamalla.

Opiston toimisto on etätyösuosituksen mukaisesti toistaiseksi suljettu. Henkilöstön tavoittaa normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse.

Viikoittaisissa webinaareissa pureudutaan erilaisten digihuijausten tunnistamiseen ja välttämiseen. Keskiviikkowebinaarit ovat 30–45 minuutin pituisia tietoiskuja, jotka vetää Kuluttajaliiton asiantuntija.

Ke 29.4. klo 16: Yleisimmät nettihuijaukset
Pyydettiinkö tunnuslukujasi tai salasanaasi? Erotatko aidot linkit ja huijaussivustot? Opi tunnistamaan yleisimmät netti- ja mobiilihuijaukset!

Ke 6.5. klo 11: Nettikauppahuijaukset
Onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Ovatko luottokorttisi tiedot turvassa? Painostetaanko sinua tekemään nopea ostopäätös? Webinaarissa opit, miten tunnistat nettikauppahuijaukset ja vältyt rahan menetykseltä.

Ke 6.5. klo 16: Koronavirushuijaukset
Maailmalla liikkuu useita huijausviestejä, joissa hyödynnetään koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa pelkoa ja epätietoisuutta. Miten tunnistat ja vältät koronavirushuijauksen?

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lisätietoja ja osallistumisohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.

Kartoitamme  opiskelijoiden kokemuksia etäopetuksesta keväällä 2020. Koronavirusepidemian vuoksi monet kurssit siirrettiin nopealla aikataululla jatkumaan verkossa toteutettavana etäopetuksena.

Kuulisimme mielellämme kokemuksiasi etäopetukseen osallistumisesta. Vastauksia toivotaan erityisesti myös niiltä, jotka syystä tai toisesta eivät osallistuneet etäopetukseen.

Kysely kestää muutamia minuutteja ja kaikkien vastanneiden kesken arvotaan palkintoja.

Kyselyyn pääset tästä.

Tervetuloa mukaan kevään virtuaalisille etäkursseille! Liikuntakursseilla käy myös liikuntapassi.

ELÄKELÄISTEN KUNTOPIIRI
ma 4.-25.5. klo 17-18. Tehdään lihaskuntoharjoittelua sisällä tai ulkona.
Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

PERHEJUMPPA
ti 5.-26.5. klo 9-9.30. Koko perheen yhteinen jumppahetki, jossa aikuiset saavat hyvän treenin ja lapset viihtyvät mukana. Ilmoittautuminen 27.4.mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

MATKAILU- JA SMALL TALK ENGLANTI
ti 5.5.-9.6. klo 16-17.30. Kurssilla opetellaan englannin kielisiä matkailufraaseja ja small talk tilanteita. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

KESÄJOOGA
ti 5.-26.5. klo 17.30-19. Joogatunti kehittää liikkuvuutta ja voimaa sekä edistää kehon ja mielen tasapainoa. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

KESÄN CROSSTREENIT
ke 6.-27.5. klo 17-18. Kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia kuten lihasvoimaa, kestävyyttä, nopeutta ja notkeutta. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä; https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

STREET-TANSSI
ke 6.-13.5. klo 17-18. Tutustutaan street/show-tanssin tekniikoihin ja helppoon koreografiaan. Sopii kaikenikäisille. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

KEHONHUOLTO
to 7.-28.5. klo 17-18. Kehonhuoltoa perinteisen venyttelyn ja aktiivisen kohdevenyttelyn avulla. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…

 

JOOGAVENYTTELY
su 10.-31.5. klo 12-12.45. Joogasta vaikutteita saanut lempeän rentouttava kehonhuoltotunti. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: https://www.opistopalvelut.fi/jarvilakeus/course.php…